Horváth Zsolt

Csikung- és jógaoktató
+36 30 530 9783

Horváth Zsolt vagyok, a Szív-Tér egyik alapítója, jógaoktató, 3 gyermek édesapja, világutazó, polgári szakmámban pedig informatikus.

Minden és mindenki felé nyitottan, érdeklődve fordulok, hiszen olyan sokat tanulhatunk új találkozásokból, úgy tapasztalatokból. Mottóm az, hogy a komfortzónám "magán kívül van". Ha csak a megszokott dolgokon belül maradunk, akkor életünk ugyan kényelmes és tervezhető lesz, de engem mindig az új kihívások, az ismeretlen, a kiszámíthatatlan vonzott. Ha észreveszem, hogy minden a megszokott mederben csordogál, akkor változtatok a helyzeten, néha gyökeresen.

Így bejárhattam a világot. Jártam 6 kontinensen, sok fajta emberrel találkoztam, sok fajta nézettel szembesültem. A szép vidékeken, érdekes kultúrákon túl megtanultam mit jelent a szabadság, a türelem, a tolerancia, mások tisztelete, elfogadása.

Korábban mindig vonzottak a kínai mozgásformák. Kung Fu-t tanultam Amerikában. Ugyanúgy, mint a jógában ebben a mozgásformában is inkább a gyógyítás aspektusa érdekelt. Így kedvencem mindig a szinte táncra hasonlító mozdulatsorok gyakorlása volt, nem pedig a harc. Ez vezetett el a csikung csodálatos rendszeréhez.

Először Roman Kouzmenko által kidolgozott Chi Flow Yoga módszerét gyakoroltam, ami csikung és jóga ötvözéséből kialakított mozgásmeditáció. Tovább elmélyülve a csikung tudományába, 2020-ban sikeres vizsgát tettem, mint White Tiger Qigong oktató a következő stílusokban:

  1. Meridián csikung
  2. 5 elem csikung
  3. 8 trigram csikung
  4. Csikung légzés facilitátor

Indiában jelentős időt töltöttem, de érdekes módon nem itt találkoztam a jógával, hanem később 33 éves koromban egy belső gondolattól vezérelve rendeltem egy könyvet az internetről. Szép képek voltak benne, néha lehetetlennek tűnő pózokkal, de vonzott ez a könyv. Mindennap felütöttem és egy pózra fókuszálva gyakoroltam. Az ülő munka hátrányait ekkor már éreztem a testemen. Rendszeresen fáradt volt a nyakam, a hátam, néha fájdogált is. Rövid idő alatt elkezdtem hajlékonyabbá, erősebbé válni, a tünetek elmúltak. Észrevettem, hogy koncentrációm fejlődik, minden sokkal kevesebb időt vesz igénybe, ami munkám során nagyon sokszor meghálálta már magát.

2016/17-ben végeztem el egy 300 órás jógatanfolyamot, így az International Yoga Alliance által akkreditált jógaoktatóvá váltam.

Zsolti órái