Sárközi Emília

Hatha jóga oktató

Szekeresné Sárközi Emília vagyok, fitoterapeuta, hatha jóga oktató, valamint kismama és baba-mama jógaoktatói képzés hallgatója.

Gyermekkorom óta a természet közelsége, a mozgás, a kiegyensúlyozott táplálkozás jelenti az élet örömforrását. Kihívást jelentett számomra mindig, valami új mozgásformát megismerni, kipróbálni. A Fekete-Köröshöz közel nőttem fel, imádtam a folyót és a természetet, ami körülvette. Vízimádatom miatt hamar megtanultam úszni, ez azóta is tart, az úszás hozzátartozik az életemhez. Síelni már felnőttként tanultam meg, és kiváló oktatóimnak is köszönhetem, hogy a havas lejtőknek máig a szerelmese vagyok.

Voltak évek, amikor a közigazgatásban végzett munkám került előtérbe, és a napi rutinba beleszürkülve alig mozogtam, de ez az időszak szerencsére nem tartott sokáig. Gyermekem születését követően vettem részt az első jógaórán. Tetszett a nyugodt légkör, az elfogadás és a szeretet jelenléte. Végre nem a teljesítménykényszer számított, csupán a légzésre és a mozdulatokra kellett fókuszálni, amire épp akkor és ott képes voltam. Ez teljes kikapcsol(ód)ást jelentett számomra. Életem részévé vált a jóga gyakorlása. Egyre többször éreztem, hogy ha ki szeretnék szakadni a napi rohanásból és az állandó kifelé, másoknak megfelelésből, akkor irány a jógaszőnyeg. Így egyre rendszeresebben gyakoroltam a jógát, különböző helyeken és oktatóknál több féle jógafajtát kipróbáltam (kundalini, astanga, vinyasa flow, callygraphy, hatha, női jóga, gerincjóga). Mind kiváló tapasztalás volt, új ismeret, más és más felismerés. Nagy adományként éltem meg, hogy eljuthattam Indiába, ahol egy spirituális utazást tehettem. Megérezhettem az Arunachala Szent Hegy energiáját, meditálhattam abban a barlangban, ahol Sri Ramana Maharsi advaita mester éveket töltött.

Majd 8 év intenzív gyakorlás után 2020-ban részt vettem Budapesten Diószegi Ádámnál a Hatha Jógaoktatóképzésen és sikeres vizsgát tettem. Egy újabb szemléletet és sok új ismeretet kaptam itt a Samadhi Jógastúdió oktatóitól. Nagy szeretettel adom tovább a megszerzett tapasztalataimat és tudásomat mindazoknak, akik ellátogatnak óráimra, hogy együtt fejlődjünk és gyakoroljuk a jóga segítségével a jelen-létet, a tudatosságot, az elfogadást.

A jóga mitől más vagy akár több, mint más mozgásformák? A jóga nem csupán a kívül látható testmozgás, hanem egy önismereti út. Gyakorlásával javul az önismeret, a kitartás, a figyelem összpontosítása. A test átalakul, izmosabb, hajlékonyabb, egészségesebb lesz, nő a légzéskapacitás, nagyobb lesz az állóképesség, javul a testtartás. Általa elindulhatsz egy belső átalakuláson, melynek tükörképe egy olyan szabad élet lesz, amelyet érdemes élni.

Szeresd magad és élvezd az életet!